Hastanemiz

Tarihçemiz

GAZİOSMANPAŞA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’ NİN TARİHİ

           Sıraselviler-Defterdar Yokuşu bölgesindeki İLKYARDIM amaçlı ilk hastane olan ALTINCI DAİRE-İ BELEDİYE MECRUHİN (YARALILAR) HASTANESİ, şimdiki İtalyan Hastanesi’nin yerindeki eski ve büyük ahşap bir binanın bir piyangoda toplanan paralarla rekonstrüksiyonundan sonra, 1875 yılında kurulmuştur (1). 1893 yangını sonrası Rusya Konsolosluğu’nun yakınındaki kiralık bir eve taşınan hastane, Rus konsolosunun etrafta oluşan olaylardan şikayeti üzerine tekrar eski yerine taşınmaya çalışmış, yüksek maliyet nedeniyle uzun süren çabalara rağmen bu proje gerçekleştirilememiştir (1). Bunun üzerine, hastanemizin şimdiki arazisinin bitişiğinde yer alan AĞAHAMAMI önce kiralanmış (1900), sonrasında da İtalyan Hastanesi’nin yerindeki arazi satılarak 1904 yılında mülkiyeti alınmıştır. Alınan binanın bahçesine (hastanemizin alanı, Ağahamamı’nın hemen önüdür)  35 yatak kapasiteli yeni bina ve ameliyathane yapılmıştır (burada 1906 ‘ya kadar Dr.Isidor Greiwer ve Hemşire Augustine yönetiminde 35.785 hasta tedavi edilmiştir. İkinci Meşrutiyet sonrasında hastanenin ismi Beyoğlu Zükur ( Erkekler) Hastenesi olarak değiştirilmiş ve büyük çoğunlukla YARALANMIŞ erkek hastalara hizmet vermiştir (1).

         İstanbul’un işgali sırasında (Kasım 1918-Ekim 1923) Fransızlar tarafından boşaltılarak askerlere ve Rus göçmenlere kullandırılan hastane, sonrasında Kuduz Tedavi İstasyonu (Haim Naum 1937-1938’de burada çalışmıştır) olmuş ve ameliyathanesi önce Çapa’daki kiralık bir binaya sonra da Şişli’ye taşınmış ve yine sadece erkekler için kullanılmıştır (1). Cihangir Semti’nin 1929 yılına ait telefon kayıtlarında Sıraselviler Caddesi üzerindeki telefonlar arasında, Beyoğlu Zükur ( Erkekler) Hastanesi’nin de ismi yer almaktadır (2). 1938 yılında hastanemizin ismi Beyoğlu İlkyardım Hastanesi olarak değiştirilmiştir (1). 1949 yılında Şemsettin GÜNALTAY  Hükümeti tarafından , şimdiki yerinde, 50 Yataklı İLKYARDIM HASTANESİ ve SIHHİ İMDAT İSTASYONU yapılmasına karar verilmiştir (3). 1950 yılında 75 yatak kapasiteli İLKYARDIM SERVİSİ açılmıştır (1). Lösemi ve Akdeniz Anemisi alanındaki büyük çalışmalarıyla dünya çapında ünlenen Prof.Dr. Muzaffer AKSOY, 1957 yılında hastanemizde çalışmıştır

            1962’de hastane son sistemler ve modern ekipmanla donatılarak 160 yatak kapasitesine çıkarılmış, Hariciye, Dahiliye, İntaniye, Nisahiye, Röntgen ve Laboratuar Servisleri ile İngiliz eksperler yönetiminde kurulan Kan Bankası eşliğinde Acil Hizmeti verecek hale getirilmiştir. Hastanemiz, Y.Müh.Mimar Levent AKSÜT ve Y.Müh.Mimar Yaşar MARULYALI (UMA Mimarlık )tarafından yapılan ve 1965 Mimari Proje Yarışması’nda 2. Olarak Mansiyon Ödülü alan projeye dayanarak inşa edilen 360 yataklı yeni binada 20 Haziran 1969 tarihinde hizmetini sürdürmeye devam etmiştir. Genel Cerrahi,İç Hastalıkları ve Kadın Hastalıkları ve Doğum eğitim veren kliniklere dönüştürülmüş, Ortopedi, Üroloji, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji ve Anestezi-Reanimasyon klinikleri faaliyete geçmiştir. Diş Hekimliği ve Pediatri ise ayaktan tedaviye başlamıştır. Poliklinikler daha sonra (1974) ana binanın önüne yapılan ek binaya nakledilmiştir. Hastanenin ismi,1976’da Taksim (İlkyardım) Hastanesi, 1986’da ise eğitim veren kliniklerin sayısı artırılarak Taksim (İlkyardım) Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilmiş, 1994’de Prof.Dr. Gürsel Remzi SOYBİR ve Prof. Dr. Yalçın Aker’in kurduğu Hayvan Deney Laboratuarı’nın da katkılarıyla çok sayıda öğretim üyesi ve uzman yetişmesine katkı sağlamıştır.

            Hastanemiz, Taksim’deki binamızın yenilenmesi süreci için 13 Eylül 2013’de Gaziosmanpaşa yerleşkesindeki  Karayolları binasına taşınmış olup, kurumumuz bu tarih itibariyle   Gaziosmanpaşa  Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi adı ile faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir.  Hastanemiz yeni yerleşkesinde 16.9.2013 tarihi itibari ile poliklinik hizmeti,Kasım 2013 itibariyle de 300 yataklı servis ve amaliyathane hizmetleri verilmeye başlamıştır. Hastanemizin Gaziosmanpaşa ilçesine taşınması ile birlikte ilçe merkezinde bulunan öncesinde Eyüp Devlet Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösteren Aliya İzzet Begoviç Semt Polikliniği 10.6.2013 tarihinden Nisan 2017 tarihine kadar hastanemize bağlı olarak hizmet vermiştir.

           Gaziosmanpaşa ilçesi sınırlarında, hastanemize yürüme mesafesinde ve yapımı tamamlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2015’de kurumumuza bağlı olarak faaliyete başlamasına kararı verilmiş olup, 10 Nisan 2017 tarihinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ek Hizmet binası olarak poliklinik hizmetine ve Eylül 2017 tarihinde 250 yataklı olarak hasta kabulüne başlamıştır.
             5 Nisan 2018 günü hastanemiz binasında meydana gelen elim yangın felaketi sonrasında bina kullanılamaz hale gelmiş, hastane personelinin üstün gayretiyle ölen ya da yaralanan olmadan binanın boşaltılması sağlanmıştır.  6 Nisan 2018 tarihi itibarı ile sağlık hizmeti kesintisiz olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ek Hizmet binasında verilmeye devam etmiştir.

           20.04.2018 tarihinde Sıraselviler Caddesinde (Taksim) bulunan hastane binasının geçici kabulü yapılarak, 21.05.2018 tarihinde poliklinik, 04.0.2018 tarihi itibarı ile 250 yatak kapasitesi ile yataklı servisler ve acil servis hizmete alınmıştır.
           Yangın felaketinden sonra Karayolları yerleşkesinde bulunan Ana binanın 02.01.2019 tarihinde tadilatı tamamlanarak sağlık hizmeti verilmeye başlanmış. Öncelikli olarak  Poliklinik hizmeti sonrasında kademeli olarak  Erişkin Acil Servis, Dahiliye Kliniği, Genel Cerrahi Kliniği, Ortopedi Kliniği, Beyin Cerrahisi Kliniği, Nöroloji Kliniği, Üroloji Kliniği, Palyatif Bakım Ünitesi, Endoskopi Ünitesi, Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi, Ameliyathane, Görüntüleme ve Laboratuvar Hizmetleri verilmeye  başlanmış olup aynı zamanda,  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ek Hizmet binasında  Poliklinikler,Çocuk Acil Servis, Çocuk Hastalıkları Kliniği, , Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği,  Fizik Tedavi Rehabilitasyon Kliniği, Ayaktan Fizik Tedavi Ünitesi, Kadın Doğum Kliniği, Doğumhane, Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi,Yenidoğan Yoğun Bakım, Ameliyathane, Görüntüleme ve Laboratuvar hizmetleri verilmeye devam etmiştir.
             13 Eylül 2019 tarihi itibari ile hastanemiz Sıraselviler yerleşkesinde bulanan Taksim ek hizmet binamız bünyemizden ayrılmış olup Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi adı altında  müstakil hastane olarak hizmet vermeye başlamıştır. Aynı tarih itibariyle Karayolları yerleşkesinde bulunan Ana Hizmet binası (350 yataklı) ve Mevlana yerleşkesinde bulunan Fizik Tedavi ek hizmet binası (250 yataklı), Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (toplamda 600 yatak kapasitesi ile ) adı altında hizmet vermeye devam etmektedir.

KAYNAKLAR:

1-)Prof.Dr. Nuran Yıldırım.A. History of Healthcare in İstanbul,The Istanbul 2010 European Capıtal of Culture Agency and Istanbul Unıversty Project No:55-10,2010,Istanbul, Birinci Baskı, Düzey Matbaacılık.sf.217,218,228;

2-)Binnaz Tuğba Sasanlar (Master Tezi; Boğaziçi Üniversitesi; 2006) A. Historical Panorama of an Istanbul Neighborhood: Cihangir from the Late Nineteenth  Century to the 2000s.2006,Istanbul. sf.209(Appendix B).

3-)T.B.M.M Tutanakları ;23.XII.1949; S. Sayısı: 184

http://www.tbmm.gov.tr/ tutanaklar / TUTANAK/ TBMM/ d08 / c025/ tbmm08025057ss0184.pdf

4-)Prof.Dr.Duran Canaatan (Talasemi Federasyonu ).Prof.Dr. Muzaffer Aksoy, 1915-2001.2012.

http://www.talasemifederasyonu.org.tr/ pdf / prof_dr_muzaffer_aksoy.pdf

5-)UMO Mimarlık. http://www.umo.com.tr/ tr/ data.ht

 

16 Nisan 2022